Η Κρήτη είναι γνωστή για τις φανταστικές παραλίες της. Μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή μη, οι παραλίες της Κρήτης είναι υπέροχα μέρη να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα κάτω από τον ήλιο. Ανακαλύψτε τις επιλογές μας με ένα αυτοκίνητο από την REDRENT.

Παραλία Μπάλος

balos

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο ης Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών (τρηματοφόρων). Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στην παραλία έχει ξεπροβάλει πρόχειρη καντίνα και ομπρέλες.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Λιμνοθάλασσα Μπάλου cretanbeaches.com

Παραλία Ελαφονήσι

elafonisi

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων και 5χλμ νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά “σπάει” στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας που δυστυχώς λόγω των τεράστιων αριθμών επισκεπτών έχει υποβαθμιστεί αρκετά. Στις αμμοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι. Εδώ φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα και αρκετά ζωάκια των αμμοθινών. Απαγορεύεται αυστηρά να κόψετε φυτά ή να πάρετε ακόμη και ένα μπουκαλάκι με άμμο μαζί σας.

Εκατέρωθεν της χερσονήσου σχηματίζονται αρκετές πανέμορφες παραλίες με άσπρη άμμο και τυρκουάζ νερά, που θυμίζουν εξωτικό τοπίο από κάποιο εξωτικό μέρος Καραϊβικής. Η άμμος σε πολλά σημεία παίρνει ροζ χρωματισμούς από τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια (τρηματοφόρα). Στο σημείο που σπάει η χερσόνησος το νερό δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο και δημιουργείται μια μικρή λιμνοθάλασσα με ζεστά νερά, ιδανική για παιδιά. Μπορείτε με λίγη προσοχή να περάσετε απέναντι, έχοντας μαζί σας ακόμη και τα πράγματα σας.

Η ανατολική πλευρά της παραλίας, μπροστά στη λιμνοθάλασσα, είναι οργανωμένη και μαζεύει το περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν ομπρέλες, ντους, ναυαγοσώστης, αναψυκτήρια και αποδυτήρια. Επίσης, πίσω από την οργανωμένη παραλία υπάρχει μια τεράστια έκταση για στάθμευση και ακόμη πιο πέρα μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντίθετα, οι παραλίες εκατέρωθεν του νησιού έχουν λιγότερο κόσμο και είναι πιο όμορφες. Αν θέλετε να απομονωθείτε εντελώς ή να κάνετε ακόμη και γυμνισμό, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της χερσονήσου μέχρι να βρείτε ένα κόλπο που σας αρέσει.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Ελαφονήσι cretanbeaches.com

Παραλία Βάι

vai

Το Βάι βρίσκεται 94 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ ανατολικά της Σητείας. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες (Phoenix theophrastiι) – το όνομα του άλλωστε προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς οι φοίνικες αποτελούν ξεχωριστό είδος που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.

Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε ένα μεγάλο σύστημα υγροτόπων εκτάσεως 250 στρεμμάτων με υφάλμυρο νερό που αναβλύζει από τη γη. Στο σημείο συνάντησης με τη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με άμμο και με φόντο το προστατευόμενο φοινικόδασος. Σε λίγα σημεία όταν μπαίνετε έχει λείους βράχους, ενώ απέναντι υπάρχουν οι Περιστερόβραχοι, μικρά νησάκια που ομορφαίνουν το τοπίο. Είναι οργανωμένη, όσο επιτρέπει βέβαια το καθεστώς προστασίας της, με ομπρέλες, ντουσιέρες, θαλάσσια αθλήματα και μια καντίνα. Αν θέλετε να απομονωθείτε, υπάρχει μια υπέροχη παραλία με άμμο 5’ βόρεια από το Βάι, ενώ άλλη μια ιδανική επιλογή είναι η παραλία της Ψιλής Άμμου στα νότια. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει στην κοντινή Μονή Τοπλού, που είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική και φιλοξενεί ένα εξαιρετικό εκκλησιαστικό μουσείο.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Φοινικόδασος Βάι cretanbeaches.com

Παραλία Φαλάσαρνα

falasarna

Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας. Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες.

Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα λίγο σπάνιο στη Δυτική Κρήτη το καλοκαίρι, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχειά Άμμος και είναι μια εξωτική πλατιά αμμουδιά με μήκος 1 χλμ. Είναι αυτή που δέχεται τον περισσότερο κόσμο στην περιοχή, αλλά λόγω του μεγάλου της μεγέθους φαίνεται πάντα άδεια.Υπάρχουν ομπρέλες και λίγα αναψυκτήρια, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες για θαλάσσια αθλήματα και γήπεδο beach volley.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Φαλάσαρνα cretanbeaches.com

Παραλία Πρέβελη

preveli

Η περιοχή του Πρέβελη βρίσκεται περίπου 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Η παραλία του Πρέβελη γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας, βρίσκεται στην έξοδο του Μέγα Ποταμού που μεταφέραι τα νερά του επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού και του Φρατιανού Φαραγγιού. Είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της Νότιας Κρήτης και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού σχηματίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, μετά από το φοινικόδασος στο Βάι, που φιλοξενεί το ενδημικό Κρητικό φοινικόδεντρο του Θεόφραστου. Το ποτάμι σχηματίζει μια μικρή λίμνη μήκους 500μ στην έξοδό του στη θάλασσα με νερό όλο το χρόνο. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και των άλλων δέντρων, και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι. Στις μεγάλες κολύμπες που σχηματίζονται κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο. Το φοινικόδασος κάηκε ολοσχερώς στις 22/8/2010, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Λίμνη Πρέβελη cretanbeaches.com

Παραλία Μάταλα

matala

Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην περιφέρεια του χωριού Πιτσίδια, στο σημείο που ο εύφορος κάμπος της Μεσαράς συναντάει τα άνυδρα Αστερούσια Όρη. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη θρυλική ταινία «Η θεία μου η Χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν και λιμάνι. Αργότερα, επί Ρωμαίων, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας.

Τα Μάταλα βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας που περικλείεται στα βόρεια από το ύψωμα Νήσος και στα νότια από το ύψωμα Καστρί, με ωραία θέα στα νησιά Παξιμάδια. Μπροστά στον κόλπο υπάρχει μια υπέροχη αμμουδιά μήκους 300μ, με ψιλό χαλικάκι, και πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ο βυθός έχει πλάκα στο κέντρο της παραλίας και τα κύματα, όταν φυσάει δυτικός άνεμος, είναι πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη φυσική σπηλιά από την κορυφή της οποίας κάποιοι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη, με ομπρέλες, τουαλέτες, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη, πρώτες βοήθειες, γήπεδα beach volley, snack bars, θαλάσσια σπορ, εκδρομικά καϊκάκια κλπ. Επίσης, το τμήμα της παραλίας μπροστά από το κάμπινγκ των Ματάλων καλύπτεται από αλμυρίκια. Τα βράδια, τα μπαράκια και οι ταβέρνες της παραλίας γεμίζουν από κόσμο, τόσο ντόπιους όσο και ξένους.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Μάταλα cretanbeaches.com

Παραλία Ροδάκινο

rodakino

Το χωριό Ροδάκινο βρίσκεται 45 χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, στην έξοδο του άγριου φαραγγιού του Ροδάκινου που κατεβαίνει από το όρος Κρυονερίτης, ανάμεσα στον Πλακιά και στο Φραγκοκάστελο. Το χωριό είναι χωρισμένο στο Άνω Ροδάκινο και στο Κάτω Ροδάκινο από το φαράγγι και έχει ωραία θέα στο απέραντο γαλάζιο του Νότιου Κρητικού πελάγους. Το όνομα του χωριού οφείλεται, λένε, σε μια ροδακινιά που φύτρωσε εδώ, παρά το ξηρό κλίμα της περιοχής. Άλλοι λένε ότι το φαράγγι παλαιότερα ονομαζόταν Ρίκινθος και αργότερα παραφράστηκε σε Ροδάκινο.

Στην έξοδο του ποταμού που διέρχεται από το φαράγγι, 2 χλμ νοτιότερα του χωριού, σχηματίζεται μια υπέροχη παραλία. Για να την επισκεφτείτε θα πρέπει από τη γέφυρα του Ροδάκινου να πάρετε το δρόμο που οδηγεί προς τη θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι έχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, το Ροδάκινο δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, διατηρώντας την παραδοσιακή του μορφή και γαλήνη. Η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε είναι ο Κόρακας. Είναι μια μεγάλη όμορφη παραλία με ψιλό γκριζωπό βοτσαλάκι και υπέροχα πεντακάθαρα νερά, αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες, ταβερνούλες και μερικά δωμάτια. Στα ανατολικά υπάρχουν σπηλαιώδεις βράχοι, που παλαιότερα, λένε οι ντόπιοι, θύμιζαν ράμφος κόρακα.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Κόρακας (Ροδάκινο) cretanbeaches.com

Παραλία Πλακιάς

plakias

Ο Πλακιάς είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, 36 χλμ νότια του Ρεθύμνου, στην εύφορη πεδιάδα με τους εκτεταμένους ελαιώνες που δημιουργεί ο ποταμός Κοτσυφός και περικλείουν οι ορεινοί όγκοι της Ψηλής Κορυφής και της Κουρούπας. Ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής είναι το μεγάλο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, η λεγόμενη Γιαλιά. Η κύρια παραλία του Πλακιά βρίσκεται στις εκβολές του Κοτσυφού ανατολικά του χωριού και εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1.5 χλμ ως το Ακρωτήριο Μουρί ή Ψαρέλας. Είναι μια καλά οργανωμένη αμμουδιά, με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει παραλιακός δρόμος με ταβέρνες και μικρά ξενοδοχεία. Στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, γήπεδα beach volley, καντίνες, αποδυτήρια,ντουσιέρες.

Δυτικά του Πλακιά, από το χωριό ως και το αλιευτικό καταφύγιο του Πλακιά, υπάρχει και η δεύτερη παραλία του Πλακιά, ο Σκίνος. Ο Σκίνος έχει άμμο και πολλά βραχάκια, ιδανικά για μάσκα. Κοντά στο χωριό, η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ενώ δυτικότερα γίνεται περισσότερο βραχώδης. Ακριβώς δίπλα στο λιμανάκι δημιουργείται μια όμορφη μικρή παραλία με άμμο. Κατά μήκος του Σκίνου, περνάει ο δρόμος που οδηγεί στην όμορφη παραλία της Σούδας.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Πλακιά cretanbeaches.com

Παραλία Βούλισμα

agios pavlos

Το Ίστρο(ν) βρίσκεται 12 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 22 χλμ βόρεια της Ιεράπετρας, στην περιφέρεια του Καλού Χωριού. Είναι κτισμένο σε εύφορη κοιλάδα με ελαιώνες που διαρρέει ο Καλός Ποταμός κι έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Η ανάπτυξη αυτή ήταν ευτυχώς ήπια, με κύριο μοχλό τις όμορφες ακρογιαλιές που βρίσκονται στους τρεις συνεχόμενους κόλπους του και την εύκολη πρόσβαση μέσω του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης. Οι παραλίες της περιοχής είναι το Καραβοστάσι, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Πηλός και η πιο διάσημη, το Βούλισμα.

Το Βούλισμα βρίσκεται στο δεύτερο κατά σειρά κόλπο του Ίστρου και είναι γνωστό κι ως Χρυσή Άμμος. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης και φιγουράρει συχνά σε καρτ ποστάλ για το νησί. Διαθέτει μια υπέροχη αμμουδιά με άσπρη άμμο που της δίνει ένα υπέροχο εξωτικό γαλάζιο χρώμα. Είναι πολύ καλά οργανωμένη, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: λόγω του προσανατολισμού της συχνά τα κύματα μαζεύουν πολύ σκουπίδι και βρωμιά. Παρόλα αυτά, αν βρεθείτε εδώ τέτοια μέρα, μπορείτε να επιλέξετε τη μικρότερη αμμουδιά στα δυτικά του κόλπου, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη από τα κύματα και λιγότερο οργανωμένη. Πάνω από το Βούλισμα υψώνεται ο απόκρημνος λόφος Βρόκαστρο που βρίσκονται ερείπια Μινωικής πόλης.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Βούλισμα cretanbeaches.com

Παραλία Άγιος Παύλος

voulisma

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Άγίου Παύλου βρίσκεται 58 χλμ νότια του Ρεθύμνου και δυτικά της Αγίας Γαλήνης, κοντά στο Ακρωτήριο Μέλισσα. Μπορείτε να φτάσετε εδώ με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσω του χωριού Σαχτούρια, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει η περιοχή. Είναι ένας κλειστός απάνεμος κόλπος με βραχώδη βυθό, ο οποίος ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Δίπλα υπάρχουν λίγες επιλογές για διαμονή και ταβέρνες, ενώ παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες (ομπρέλες, ποδήλατα θαλάσσης κλπ). Πάνω από την παραλία υπάρχει ο ναός του Αγίου Παύλου, ενώ στα ανοιχτά της θάλασσας φαίνονται τα δύο νησάκια των Παξιμαδιών.

Αν και η παραλία μπροστά στον οικισμό είναι αρκετά όμορφη, πολλοί από τους επισκέπτες χρησιμοποιούν τον Άγιο Παύλο ως βάση εξόρμησης για να ανακαλύψουν τη διπλανή ειδυλλιακή παραλία των Αλατσόγκρεμνων με τους αμμόλοφους. Η παραλία βρίσκεται πίσω από το δυτικό άκρο του κόλπου και είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του Ρεθύμνου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από ένα μονοπάτι με σκαλιά που ανηφορίζει από την παραλία του Αγίου Παύλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων ερευνητών, στην παραλία αυτή κατέφυγε ο Άγιος Παύλος κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη, κι όχι στη Σελούδα των Σφακίων.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Παραλία Άγιος Παύλος cretanbeaches.com